Цікаві факти про шкільну форму

Шкільна форма створювалася для того, щоб формувати колективну свідомість. Але чи можливо виявити індивідуальність в строгих правилах дрес-коду?

Втім, на цю тему можна довго дискутувати, як і, зрештою, про те, як дитину підотувати до школи, який дошкільний дитячий заклад вибрати для свого малюка. У цьому контексті хочеться порекомендувати дитячий сад з унікальною освітньою програмою "Золоче" в селі Вишеньки, Бориспільського району, саме тут впроваджуються найновіші ефективні освітні методики, і створено всі умови для різнобічного розвитку дітей.   

А зараз дізнаємося, як носять форму в інших куточках планети, і, взагалі, про цікаві факти існування даного аксесуару.

1. Шкільна форма у Великобританії з’явилася при королі Генріхові VIII. Вона була синього кольору: вважалося, що цей колір мав привчити дитину до покірності. Однак насправді це просто була найдешевша тканина.

2. У Франції форма проіснувала з 1927 по 1968 року. Втім, зараз політики знову схиляються до запровадження обов’язкової шкільної форми.

3. Шкільна форма у Японії буває двох видів. Перший тип — максимально класичний — складається з білої сорочки, темного піджака, штанів для хлопчиків і спідниці для дівчаток. Друга версія форми називається сейлор фуку, що в перекладі означає «матроський костюм». На створення матросок японців надихнула британська військово-морська форма початку XIX століття.

4. Через шкільну форму навіть траплялися державні перевороти. Жан Бедель Бокасса, проголосивши себе імператором Центральноафриканської Республіки в 1966 році видав указ про те, що всі школярі і студенти повинні обов’язково купувати спеціальну форму, яка шилася на фабриці, що належала Бокассе. Це викликало загальнодержавний бунт, після якого існуючий уряд був повалений.

5. На Кубі форма обов’язкова і для школярів, і для студентів. По різним кольорам шкільної форми можна визначити, з якого учень класу.

6. У В’єтнамі учні надягають традиційне плаття «аозай» білого кольору, який виглядає як халат з високим розрізом. Його носять з джинсами і хлопчики, і дівчатка.

7. У Німеччині єдиної шкільної форми немає. Її не було навіть в часи Третього Рейху.

8. У мусульманських країнах обов’язковим атрибутом жіночої шкільної форми є хустка. Коли дівчаткам виповнюється 12 років, вони надягають хіджаб.

9. Малайзійські школярки носять довгі сукні світло-блакитного кольору та білі сорочки, які повинні закривати лікоть.

10. Шкільна форма в Китаї – єдина і являє собою мішкуватий зелено-білий спортивний костюм. Він зазвичай на розмір або два більше, ніж треба, і позбавляє його власників будь-яких статевих відмінностей.