Вайдахуняд: замок, який не має минулого

Замок Вайдахуняд - це одне з найромантичніших і екстравагантних будівель Будапешта, яке розташовується в парку Варошлігет. Тим не менш, захопленим красою замку туристам варто знати, що стінам цієї красивої старовинної фортеці невідомі такі поняття як «битви», «напад», «ворог».

Замок Вайдахуняд, розташовується в центрі Будапешта, поруч з площею Героїв, на території міського парку Варошлігет. Звичайно, повз такого красивого замку, просто не можна пройти мимо! Здається, що це середньовічний замок, в стінах якого творилися драматичні історії з життя його власників.

Але доведеться розчаруватися, Замку Вайдахуняд всього трохи більше 100 років і він ніколи не був справжнім замком. Це лише частина експозиції, побудована до святкування тисячоліття Угорщини.

Колись чудесного парку не існувало, місцевість була болотистою і представляла цінність хіба що тільки для короля Матяша I Хуньяди, який любив тут полювати. Лише в кінці 18 століття при Марії Терезії, була прокладена система каналів, осушені болота, посаджені дерева, в тому числі рідкісні та екзотичні.

У парку є кілька штучних озер, по гладі яких влітку ковзають човни з закоханими парами, а взимку - любителі покататися на ковзанах. На березі одного такого озера і розташовується замок Вайдахуняд. З’явився він завдяки тому, що в 1896 році Угорщина відзначала своє тисячоліття, і за проектом знаменитого архітектора Ігнаца Альпарі з пап’є-маше, дерева і картону був побудований «Історичний павільйон», що включав в себе копії 21 будівлі, які відіграли певну роль у розвитку Угорської держави. Ігнац Альпарі, до речі, закінчив початкову школу тільки в 15 років, але потім, попрацювавши на будівництві, знайшов своє покликання і в підсумку, після навчання в Академії мистецтв у Берліні, отримав звання доктора архітектури.

Серед експонатів були замок Вайдахуняд, родове гніздо роду Хуньяді в Трансільванії, Якська каплиця, фортеця Шегешварі. Наочно демонструвалася зміна архітектурних стилів протягом усієї історії Угорщини - романського, готики, ренесансу і бароко. Усі будівлі були прекрасні, але копія замку Вайдахуняд вражала найбільше, і павільйону дали однойменну назву.

Примітним фактом було те, що переміщаючись з однієї будови в іншу, відвідувач ніби здійснював подорож на машині часу по десяти століть історії Угорщини, так як будівлі розташовувалися в хронологічному порядку.

Коли святкування закінчилися, павільйон був розібраний. Але ніщо так не постійно, як тимчасове. Завдяки любові місцевих жителів до цього прекрасного твору мистецтва, комплекс був відроджений, але вже в камені. 9 червня 1907 року відбулося його урочисте відкриття в присутності імператора Франца Йосифа.

Пройшовши по мосту, перекинутому через рів з водою, через ворота в готичному стилі, опиняєшся на території замкового комплексу. Тут ми бачимо копію романського монастиря і маленьку капличку, споруди в готичному стилі схожі на лицарську цитадель, копію вежі фортеці Шегешварі, споруди чарівного дворика з мотивами Ренесансу і готики, вежу Апостолів, італійське палаццо і вишуканий палац у стилі бароко.

У дворі Замку встановлена ​​статуя монаха Анонімуса, котрий ще в 12 столітті написав легендарний літопис «Діяння угорців». Доторкнувшись до пера, яке він тримає в своїй руці, можна отримати маленьку частинку геніальності і хорошу оцінку в заліковку. Про це знають всі студенти Угорщини, не пропустіть і ви такий шанс!

Вечорами, коли запалюються різнокольорові вогні, з’являється відчуття, що знаходишся на території теперішнього чарівного замку, і це враження часто посилюється завдяки магії музики, яка звучить на численних концертах і фестивалях.

Этот благородный природный камень обладает уникальными свойствами, благодаря чему изделия из него на протяжении столетий сохраняют первоначальный замечателный вид. На сайте prjadko.kiev.ua вы сможете оценить работы настоящих мастеров своего дела, согласитесь, такая скульптура из мрамора станет идеальным вариантом в процессе оформления изысканного интерьера и экстерьера!