На музичному форматі MP3 “поставили хрест”

Творці mp3 - способу кодування аудіоінформації, що отримав популярність в кінці 90-х - проголосили його "мертвим". Про намір припинити ліцензійну програму минулого тижня заявив власник патенту на mp3, Інститут інтегральних схем товарицтва Фраунгофера.

Формат mp3 залишається вельми популярним серед рядових користувачів, проте сьогодні телевізійні компанії та радіостанції віддають перевагу більш сучасним кодекам ISO-MPEG, таким як AAC або MPEG-H, що забезпечують більш високу якість звучання при тому же або більш сильному ступені стиснення. Ще довгий час mp3 залишиться популярним серед простих користувачів і любителів, однак ТВ-компанії, скоріше, віддадуть перевагу Advanced Audio Coding (AAC) - багатоканальному алгоритму кодування аудіо, що також підтримує потокову передачу інформації.

AAC, який був розроблений за участю того ж інституту Фраунгофера, кодує звукові дані краще, ніж mp3. Подібно попереднику, цей формат зберігає інформацію з втратами, але в той же час забезпечує більш широкий набір каналів (до 48) і частот дискретизації звуку (від 8 кГц до 96 кГц), більш якісне кодування частот вище 16 кГц, а також більш гнучкий режим кодування стереосигналів, що дозволяє перемикатися в режим моно або стерео незалежно в різних частотних смугах.

Кодек mp3, розробка якого завершилася в 2003 році, давно себе зжив. Цей формат, який дозволяв завантажити звукові дані з невисокими втратами, був дуже ефективний в 2000-х. При цьому, що було важливо в той час, об’єм mp3-файла на жорсткому диску був дуже невеликим.

Проте, переваги старого формату зійшли нанівець. В середині 2000-х, коли з’явилися iPod і iTunes, mp3 залишався одним з найбільш популярних форматів цифрового кодування музики, але з’являлися і більш ефективні кодеки, такі як wma або ogg vorbis. Зрештою, після того як більшість радіостанцій і телеканалів вже перейшли на сучасні кодеки, творці mp3 визнали, що конкуруючі формати краще справляються зі стисненням файлів.

За словами Бернхарда Грілло, директора Інституту Фраунгофера, mp3 - це “стандарт де-факто для скачування музики і відео на мобільних телефонах”. Він визнає, що ACC “більш ефективний, ніж mp3, і пропонує набагато більшу функціональність”. Зараз в форматі ACC аудіо кодується за замовчуванням в iTunes і для компакт-дисків.

Проте, не дивлячись на відмову з боку його творців, mp3 навряд чи зійде зі сцени в доступному для огляду майбутньому. Ті ж анімовані GIF-картинки, розроблені ще в 1987 році, залишаються актуальними і донині. При цьому обидва формати поділяють однакові переваги: ​​малий обсяг займаного місця на диску і функціональність (у випадку з mp3 - гідне якість відтворення музики). Крім того, mp3-файли можуть бути відтворені навіть на дуже старих комп’ютерах і мобільних пристроях.