Дозвіл на будівництво: що потрібно знати

Побудувати будинок своїми руками мріє, напевно, кожен з нас. Однак на шляху до реалізації цієї мрії власника земельної ділянки очікують різні складнощі, і далеко не всі з них пов'язані безпосередньо з будівельними та оздоблювальними роботами.

Якщо вам потрібно швидко, і з мінімальними фінансовими витратами оформити приватизацію землі, дозвіл на будівництво, а також інші документи на нерухомість, звертайтесь до досвідчених фахівців  КК ПРИОРИТЕТ. На сайті компанії https://kkprioritet.kiev.ua/ ви зможете ознайомитись з повним переліком і умовами надання послуг, а також отримати кваліфіковану безкоштовну консультацію.

Значну частину питань, що лежать в юридичній площині, варто вирішувати ще до закладки фундаменту, тому в нашій статті ми розповімо про перші кроки на цьому шляху, а саме - проаналізуємо, як отримати дозвіл на будівництво.

Необхідні документи

Всупереч досить поширеній думці, дозвіл на будівництво будинку - це не один документ, а цілий перелік різних довідок, проектів і узгоджень. Дуже часто підготовкою пакету документації займаються підрядні організації з власним штатом юристів - так, звичайно, вийде дорожче, зате вам не доведеться самостійно ходити по різним державним установам і вистоювати черги, втрачаючи час і нерви.

Втім, якщо ви все ж вирішили самі зібрати всі необхідні документи, то варто заздалегідь ознайомитися з їх переліком.

На першому етапі оформляється право власності на землю - без цього вести розмову про будівництво приватного будинку в принципі не варто.

Потім ми звертаємося в землевпорядну організацію для проведення топографічних і геологічних вишукувань і з’ясування, чи можна в принципі виконувати будівельні роботи на вашій ділянці.

Після того, як ми отримаємо позитивний висновок, приступаємо безпосередньо до збору дозвільної документації. Для початку спорудження будинку площею до 300 м2 і висотою до 2 поверхів нам будуть потрібні:

• Розроблений ескізний проект.

• Оформлений будівельний паспорт об’єкта (звертаємося до відділу архітектури місцевої адміністрації), який робиться на підставі ескізу.

• Повідомлення про початок будівельних робіт (подається до Державної архітектурно-будівельної інспекції), яке ви оформляєте після отримання будівельного паспорта.

Якщо ж площа будівлі перевищує 300 м2, процес отримання дозволу на будівництво трохи ускладниться, і наші дії будуть включати в себе:

• Розробку містобудівного розрахунку в проектній організації.

• Отримання містобудівних умов і обмежень на об’єкт (оформляє відділ архітектури за місцем розташування об’єкта). Як правило, ці обмеження видаються на підставі дозволів від пожежної, екологічної та санітарної інспекції.

• Укладання договорів авторського і технічного нагляду.

• Подачу і реєстрацію декларації про початок будівельних робіт в архітектурну інспекцію.

Приступаючи до отримання дозволу на будівництво приватного будинку, слід поцікавитися актуальними змінами в законодавстві, і при необхідності - внести корективи до складу і характер пакета документів.

Тільки після того як всі ці документи будуть підготовлені і узгоджені, можна приступати до будівництва свого будинку. Відзначимо, що термін дії дозволу на приватне будівництво становить 10 років, однак частина «проміжних» документів діє не більше двох років, тому при заморожуванні будівництва або перепланування може знадобитися повторне погодження.

А не пізніше, ніж через два роки після завершення будівництва слід оформити право власності на будинок - на цьому всі процедури закінчаться, і ви нарешті зможете насолодитися затишком і комфортом приватного житлового простору.