Надувна роборука: незвичайний японський маніпулятор

Вчені з Токійського технологічного інституту розробили довгий надувний маніпулятор, який в майбутньому може стати незамінним інструментом для пошуково-рятувальних операцій.

Роботи-маніпулятори, призначені для складання автомобілів на заводському конвеєрі, не тільки сильно обмежені по радіусу дії, але також важать близько декількох тонн. Щоб вирішити цю проблему, було створено Giacometti Arm - довга робо-рука, здатна витягуватися на дистанцію до 20 метрів, при цьому важить трохи більше одного кілограма і здатна складатися так компактно, що легко поміщається в багажнику легкового автомобіля.

Творцями нового маніпулятора є команда Suzumori Endo Lab, що базується в Токійському технологічному інституті. Секрет нової технології простий: велика частина структури роборуки є повітряні кулі, наповнені гелієм. Для того, щоб ще більше знизити вагу робота, інженери вирішили використовувати не важкі пневматичні приводи, що вимагають шланги для накачування гідравлічної рідини, а набір легких штучних м’язів, що підтримують кожен окремий сегмент.

Великою перевагою Giacometti Arm є також і те, що вони безпечні для людини. Тоді, як багатотонні заводські маніпулятори можуть запросто поховати людину під собою, падіння довгої повітряної руки не завдасть нікому відчутної шкоди.

У той же самий час, вантажопідйомність цього маніпулятора практично на нулі: він не в змозі підняти щось більше, ніж маленьку камеру або побутовий дріб’язок.  Втім для якихось серйозних робіт ви можете купити маніпулятор львів, це справжні помічники на будівництві, лісозаготівлі і інших сферах, де вимагається застосування компактного, мобільного універсального обладнання зі значною вантажопідйомністю.

Так навіщо ж потрібна ця роборука? Найближчим часом творці не хочуть виводити її на ринок і, замість цього, вважають за належне зайнятися модернізацією. На їхню думку, в майбутньому Giacometti Arm може стати вельми корисним інструментом для проведення пошуково-рятувальних робіт.

Легка, розбірна конструкція може бути без проблем транспортована в будь-яку зону НС і використана для пошуку тих, що вижили, в той час як її оператори будуть залишатися на безпечній відстані.