Розумні лампи Digital Lumens знають, коли і як світити

Розумна система світлодіодного освітлення Digital Lumens, яку використовували в будівлі фабрики компанії Atlas Global Solutions, скоротила витрати на електроенергію на 75%, а також збільшила продуктивність підприємства на 20%.

«Лампи всі світлодіодні, у всіх всередині комп’ютер з бездротовою мережею, - говорить Кайно Хедайат, віце-президент Digital Lumens. - Вони спілкуються одна з одною, і завдяки комірчастості мережі, ви можете взаємодіяти зі світлом через різні додатки. По суті, ви можете управляти світлом і збирати дані з усіх сенсорів, встановлених в лампах».

Наприклад, сенсори фіксують, чи є в приміщенні люди, і включаються тільки коли хтось входить. При денному світлі вони, в міру необхідності, знижують яскравість, пише видання IT News.

Atlas, міжнародна компанія з виробництва упаковки, знала, що її фабрики не найекономічніші з точки зору споживання електрики, каже Френк Таварес, головний інженер компанії. Але він ніколи не думав, що найсерйозніші витрати - це освітлення.

Для скорочення витрат Atlas звернулася до Digital Lumens, і в будівлі було встановлено розумні світлодіоди і сенсори Digital Light Agents, підключені по бездротовій мережі до програми управління системами освітлення.

Першим було завершено переобладнання 15-річної будівлі фабрики площею 10 200 кв. м. Раніше її висвітлювали 105 металогалогенних ламп, звичайних для виробничих приміщень. Будівля споживала близько 160 000 кВт * год на рік.

Звичайні металогалогенні лампи на 400 Вт обходяться приблизно в $ 473 в рік, тоді як встановлені світлодіодні лампи - в $ 154 в рік. Таким чином, компанія в потенціалі скоротила щорічні витрати на $ 34 000. Варто зазначити, що світлодіодне освітлення, пропоноване компанією ПрожекторUA на сайті https://prozhektor.kiev.ua/,  теж характеризується значним енергозбереженням.

А тим часом компанія Philips випустила розумну лампочку, здатну змінювати відтінки протягом дня, пристосовуючись до оточення. За словами виробників, це благотворно впливає на якість сну. Лампа змінює температуру в діапазоні від 6500 К до 2200 К, де найвища температура має блакитний відтінок, а найменша - жовтуватий. За тим же принципом діє і програма F.lux, видаляючи синій колір, щоб зняти напругу з очей для тих, хто багато часу проводить за монітором комп’ютера.

Нові лампочки Philips можуть бути частиною домашньої системи Apple HomeKit, тобто ними можна управляти за допомогою «айфона» і Siri. Або скористатися власним додатком і встановити режим освітлення на свій смак. Купити їх можна буде вже цієї весни, окремо або в наборі з двох штук плюс вимикач і міст для Apple HomeKit. Ціна ще не опублікована.