Випити і вижити: як визначити якість питної води

Медики радять пити по два літри звичайної води в день. Вона покращує травлення, допомагає організму очиститися від токсинів і нормально функціонувати. Але що робити, якщо з-під крана ллється вода кольору чаю, а покупний продукт пахне гниллю? Навряд чи така вода матиме позитивний вплив на організм.

Якщо з видимими ознаками «поганої» води все зрозуміло, то як бути з більш тонкими показниками: кислотністю, жорсткістю, вмістом мінералів та іншими?

Чому важливо перевіряти якість води?

Городяни, особливо в мегаполісах, вже давно звикли до думки: пити воду з-під крана не можна. Зараз цього з дитинства вчать батьки. Інформація, втім, не зовсім вірна: в деяких будинках з водопроводу тече цілком придатна для пиття рідина, і її навіть не потрібно кип’ятити. Але це справедливо лише для певного відсотка регіонів країни.

Вся справа в тому, що на якість води впливає безліч різних причин. Погіршується вона, наприклад, через забудову зон, що знаходяться в екосистемі артезіанських свердловин. Також впливає і поганий стан водопровідної мережі або очисних споруд. Зокрема, частина магістральних труб розгерметизовуються, іржавіють і кородуют. Через це вода забруднюється, в ній заводяться бактеріальні колонії.

Втім, доведеться засмутити і мешканців приватних будинків. Міф про чисту джерельну воду, особливо в сучасних умовах, абсолютно невірний. Грунтові води засмічуються викидами і відходами, численні звалища отруюють ґрунт. Воду з джерел і криниць потрібно обстежити не менш ретельно, ніж ту, що ллється з-під крана.

А взагалі, щоб не ризикувати здоров’ям, найкраще замовляти питтєву воду у перевірених компаній, таких як Торговий Дім “WATER HOUSE”. А якщо вам потрібна якісна помпа для воды, кулери, насоси, підставки і інші аксесуари, все це теж можна вигідно замовити у цій компанії.

Як перевірити воду в домашніх умовах?

На 99% переконатися в якості питної води, в принципі, можна і власними силами. Для цього варто провести простий тест, що складається з декількох кроків:

1. Перевірте прозорість води. Якщо ми говоримо про міське середовище, то придатна для пиття рідина повинна бути абсолютно прозорою. Налийте воду в стакан, підставте під нього білий аркуш і розглядайте рідину на світлі з різних кутів. У воді не повинно нічого «плавати», а колір паперу під нею повинен бути кришталево білим. При цьому варто пам’ятати, що грунтова вода повинна бути злегка (але не занадто) мутнуватою. Навіть в такому стані її можна пити.

2. Перевірте смак і аромат води. Робити це потрібно в двох станах: коли вона нагріта до 20 градусів Цельсія і коли вона нагріта до 60 градусів. У першому випадку рідина не повинна мати абсолютно ніякого запаху і смаку. Навіть при найменшому відхиленні варто прокип’ятити воду або пропустити її через фільтр. У другому ж випадку допускається невеликий присмак. При цьому солодкуватий смак говорить про зміст гіпсу, гіркий - солі магнію, терпкий - солі заліза, а гнильний - сірководню.

3. Найпростіший спосіб перевірити воду на вміст сторонніх речовин - нанести краплю рідини на будь-яку прозору поверхню. Коли вона випарується, від чистої води не повинно залишитися жодного сліду.

4. Не менш важливо перевірити воду на жорсткість. Це можна зробити декількома способами: наприклад, спробувати спінити в ній пральний порошок. У жорсткій воді це буде виходити гірше. Також можна просто закип’ятити воду і перевірити чайник на кількість осаду. Чим його більше, тим вища жорсткість.

Що ховається від неозброєного ока?

Незважаючи на те, що і в домашніх умовах можна досить точно дізнатися всю правду про якість води, деякі тести все ж можна зробити тільки в лабораторії.

Так, вчені можуть виміряти окислювально-відновний потенціал будь-якої рідини. Він впливає на активність електронів в процесах окислення і відновлення. Простіше кажучи, чим нижче ОВП, тим більше в воді електронів. Вони допомагають рідині знайти властивості антиоксиданту, загальмовують процеси старіння, налагоджують обмін речовин, активізують імунну систему, підвищують загальний тонус організму і очищають його.

Втім, низький вміст електронів також не робить воду «шкідливою». Просто вона набуває окислювальних властивостей, допомагає знизити тиск, заспокоює нервову систему і виступає непоганим антисептиком.

Також в лабораторії можна дізнатися водневий показник води - pH. Він визначає активність іонів водню, або, простіше кажучи, кислотність рідини. Важливо, щоб він не виходив за рамки 7.0-8.0. В іншому випадку вода може підвищити кислотність організму, що призводить до розвитку хвороб і активної життєдіяльності паразитів.