Як робити домашні інгаляції

Інгаляція - прекрасний засіб для лікування застуди та захворювань верхніх дихальних шляхів. Якщо ви захворіли, обов'язково зробіть цю нехитру процедуру, адже її нескладно провести в домашніх умовах.

Навіщо це робити?

Щоб лікуватися цілеспрямовано. Інгаляція впливає безпосередньо на дихальні шляхи, в яких знаходиться інфекція. До того ж розпилений на дрібні частинки лікувальний склад швидше всмоктується через слизову, і значить, швидше починає діяти.

Щоб очистити дихальні шляхи. Вони покриті особливими ворсинками, які постійно здійснюють рухи зсередини назовні, виводячи частинки пилу, мікробів і продукти їх життєдіяльності. Інгаляційні збори прискорюють цей процес.

Як робити інгаляції?

За допомогою інгалятора. Це ідеальний варіант. Інгаляції на спеціально створених для цього пристроях не тільки найбезпечніші, а й найефективніші. А вигідно купити інгалятор для домашнього користування можна в інтернет-магазині pro-medic.com.ua. Якщо ж такого приладу у вас немає, можна скористатися підручними засобами.

Над каструлею. Налийте в неї гарячу воду з лікувальним компонентом, нахиліться над нею і накрийте великим рушником або ковдрою.

Через чайник. Зробіть із щільного паперу або картону воронку, так щоб в широку її частина могли одночасно розміститися рот і ніс. Вузьку частину надіньте на носик чайника, наповненого гарячою водою, і вдихайте пару.

З чим робити?

З лікарськими рослинами: ромашкою, квітками липи, м’ятою, лавандою, шавлією, хвоєю кедра, ялівцем, сосновими бруньками, висушеними листям евкаліпта і т. п. (корисно з’єднати кілька компонентів). Ці рослини мають знезаражувальну дію, тобто борються з інфекцією в горлі. А також мають ранозагоювальний ефект, завдяки якому зменшиться біль і першіння.

З ефірними маслами: евкаліпта, бергамоту, сибірського кедра, сандалу, анісу, чебрецю, ялиці, смереки. Вони пом’якшують горло, полегшують дихання, а також борються з хвороботворними бактеріями і вірусами.

З содою або мінеральною водою. Вони пом’якшують горло і розріджують мокротиння і поліпшують її відходження.

З цибулею або часником. Приготуйте з них кашку, відіжміть її через марлю і розбавте отриманий сік гарячою водою в пропорції 1:10. Такі інгаляції мають антибактеріальну та противірусну активність.

Чого побоюватися?

Опіку. Після того як вода скипіла, потрібно почекати п’ять хвилин і лише потім починати інгаляцію. Дихати над окропом не можна - це найчастіше призводить до опіків верхніх дихальних шляхів, які серйозно погіршують стан хворого людини.

Переїдання. Робити інгаляцію можна лише через 1,5 години після їжі, інакше ви ризикуєте зіткнутися з печією або нудотою. Після інгаляції їсти не можна протягом години.

Алергічної реакції. Її можуть викликати як лікарські трави, так і ефірні масла. При цьому про алергію на них люди часто не знають. Тому бажано, щоб перша інгаляція була пробною і тривала всього 1-2 хвилини. Вираженим алергікам краще взагалі не ризикувати і використовувати для інгаляції содовий розчин або мінеральну воду.

Спека. Перш ніж робити парову інгаляцію, обов’язково поміряйте температуру. Якщо вона вище 37,5 ° С, процедура під забороною, адже під час неї тіло ще більше розігрівається, а це може спричинити проблеми з серцем, судинами, нервовою системою.