Онлайн кредитування: особливості і ризики

Інтернет багато речей робить більш простими. І ймовірно, ви вже вважаєте себе цілком досвідченим користувачем, навчившись не тільки замовляти піцу, а й оплачувати рахунки. Але коли ми говоримо про онлайн-кредитування, то повинні пам'ятати, що тут ставки вищі. У тому числі і тому, що ви зобов'язані надавати комусь свою конфіденційну інформацію. До того ж займаємо ми гроші не тільки з поверненням, але і з переплатою, яка може бути невиправдано великою.

Про ризики

Навіщо потрібна обережність при грошових справах в інтернеті. Основних ризиків три. Перший - просто втратити гроші. Зустрівшись в глобальній мережі з шахраями ви можете отримати схвалення за заявкою на кредит, задовольнити прохання про оплату комісії за видачу позики (яка не є рідкістю і оффлайн) і ... не отримати більше нічого. Явище це не так уже й рідко зустрічається, щоб ігнорувати таку ймовірність.

Другий - надмірна переплата. Тут кредитори теж розраховують на те, що спрацюють асоціації і завдяки їм позичальник особливо вчитуватися в рядки договору не буде. І часто це спрацьовує безвідмовно. Ми звикли до того, що більшість товарів в інтернеті коштують дешевше і часто вважаємо, що це стосується всього, що пропонують онлайн. Але у випадку з кредитами це не працює, тут нерідко кредитори застосовують принцип «за зручність потрібно платити».

Третій - втрата конфіденційних даних. Солідні кредитори, звичайно, витрачають чималі кошти на забезпечення безпеки своїх інтернет-ресурсів, а ось організації поменше часто такими питаннями не турбуються.

Як вибрати правильного кредитора

Найпростіший спосіб скоротити ймовірність шахрайства - просто мати справу з офіційним великим кредитором. Правда, таких фінансових установ в глобальній мережі небагато, а значить, доведеться серйозно розширити коло пошуків. На практиці складнощів ніяких. Ви виділяєте тих кредиторів, чиї пропозиції вам здаються найбільш привабливими, а потім вирушаєте на сайти, де позичальники діляться своїми враженнями про банки і альтернативних кредиторів. Звичайно, найкраще отримати відгук від когось, кого ви особисто знаєте, так як часто позитивні відгуки на таких ресурсах залишають сам співробітники.

І вже точно не варто користуватися ресурсами, посилання на які приходить вам в спам-листах. Як правило, такі «листи з нізвідки» є способом шахраїв заманити до себе довірливих претендентів. Особливо варто насторожитися, якщо такий лист уже оформлено як нібито відповідь на ваш запит, хоча ви ще жодного запиту не залишали.

Коли не можна брати кредит онлайн

Досить часто шахраї себе видають. Коли ви починаєте переговори з потенційним кредитором, зверніть увагу на те, що вам пропонують і чого вимагають. І, якщо зіткнетеся з чимось із нижче перерахованого, краще продовжите пошуки.

Авансові платежі. Інакше як злодіями назвати ресурси, які вимагають внесення певної плати ще до того, як ви надасте їм документи, назвати важко. Аргументують вони, звичайно, все логічно, мовляв, на перевірку цих документів вони витратять якісь ресурси, робочий час співробітників, оплату послуг БКІ. Насправді це чистої води обман, так як звичайні кредитори подібні витрати просто тихенько закладають в процентну ставку. В даному ж випадку ви просто віддасте гроші і через добу виявите, що сайт зник.

Гарантований кредит. Ще один «червоний прапорець», який краще обійти. Швидше за все, ви вже знаєте, що банки кредити схвалюють далеко не всім. І причин тому достатньо. Жоден кредитний брокер (якщо це поважаючий себе фахівець) не гарантуватиме вам схвалення позики до того, як гляне в ваші документи.

В онлайн-кредитуванні те ж саме. Навіть на Р2Р-майданчиках і при кредитуванні всередині платіжних систем (тих же Вебмані) позичальник буде проходити перевірку, перш, ніж отримає відповідь на своє питання. Обіцянка дати кредит за будь-яких обставин може означати лише одне: ніхто ніяких грошей вам давати і не збирався.

Терміново потрібні гроші? На сайті https://zaim-profi.com.ua ви зможете ознайомитись з інформацією про всі популярні мікрофінансові організації в Україні, порівняти умови надання ними позик і обрати найкращий для себе варіант.