Puma і MIT показали кросівки з бактеріями-вентиляторами

Інженери з MIT Design Lab і дизайнери з Puma предствили колекцію спортивного одягу і взуття з елементами біодизайну: бактерії допомагають відслідковувати фізіологічні показники спортсменів і "прогризають" в кросівках повітряні ходи для відводу тепла.

Спортивний бренд Puma і інженери з MIT представили на міланському тижні дизайну експериментальний спортивний одяг та взуття - кросівки з устілками, які визначають рівень фізичної активності за допомогою бактерій, і штани, що забезпечують примусову вентиляцію. Колекція називається Adaptive Dynamics і включає кросівки з системою клімат-контролю, яка адаптується до характеру рухів того, хто їх надягає. А тим часом в інтернет-магазині https://nafani4ka.com.ua ви можете замовити якісний, функціональний, і стильний одяг для всієї родини та текстиль від відомих виробників. 

Верхня частина кросівка зшита з пористого матеріалу, пори якого заповнені культурою бактерій. Коли тепло тіла доходить до бактеріального шару, бактерії розмножуються швидше; вони харчуються матеріалом кросівка, тому чим більше тепла генерує спортсмен, тим ширше стають пори, і тим більше повітря вони пропускають. Закономірно, найбільше повітря надходить до тих частин стопи, які найсильніше нагріваються.

В іншій моделі спортивного взуття шар, заповнений живими бактеріями, доповнений шаром електронних датчиків, які збирають дані і передають їх на зовнішній пристрій - смартфон або комп’ютер. Датчики здатні реєструвати присутність окремих речовин, які можна використовувати як маркери втоми, пояснюють співробітники MIT Design Lab.

“Ми впевнені, що в майбутньому спортивний одяг буде сам адаптуватися до біологічних особливостей людини і навколишнього середовища в режимі реального часу. Наша перша робота - це модель дихаючого взуття Breathing Shoe. Модель виробляється у вигляді кросівок, які підлаштовуються під біологічні особливості їх власника. Взуття зроблено з матеріалу, порожнини якого заповнені бактеріями. Реагуючи на тепло людини, яка їх одягає, бактерії з’їдають частину матеріалу, створюючи унікальну мережу повітряних потоків “, - розповів директор MIT Design Lab Іхуінь Лім.

У планах Puma і MIT Design Lab - закінчити роботу над інноваційною футболкою Carbon Eaters T-Shirt, на якій розміщена невеличка кнопка-індикатор. У ній містяться мікроорганізми, які вимірюють кількість вуглецю в повітрі і змінюють свій колір відповідно якості повітря. Дані біологічні датчики Puma може застосувати також для спортивних костюмів і курток. Новинки з інноваційними розробками з’являться в продажу не раніше осені 2019 року.