Міфи і реальні факти про “теплі підлоги”

Кожен, хто збирається будувати або ремонтувати своє житло, рано чи пізно замислюється про вибір опалювальної системи. Найчастіше вибір стоїть між радіаторним опаленням і "теплими підлогами", і в його основі найчастіше лежать емоції, поради друзів і різноманітних сумнівних "фахівців". Причому закони фізики і здоровий глузд до уваги не беруться.

Експерти узагальнили деякі міфи і стереотипи про “теплі підлоги”. Сподіваємося, що ця інформація допоможе вам зробити правильний вибір.

”Тепла підлога” сприяє викиду пилу в повітря

Температура підлоги під час опалювального сезону коливається в межах від +20 до +29 градусів (найчастіше не перевищує +26). Така температура не може стимулювати рух повітря і повністю виключає викид пилюки, навіть на близьку до поверхні підлоги відстань.

Через “теплі підлоги” в ногах виникає відчуття важкості

Як вже було сказано вище, температура підлоги як правило становить близько +25 градусів, і це не створює жодної загрози для здоров’я вен на ногах. Температура підлоги, однак, може і перевищувати допустимий кордон +29 градусів, якщо монтаж опалювальної системи був зроблений непрофесійно, і якщо сама система не належної якості. Втім, купляючи тут “теплу підлогу” ви можете на всі 100% бути впевненими у її функціональності,  довговічності, економічності і відповідності всім стандартам.

Експлуатаційні витрати на “теплу підлогу” вищі, ніж при опаленні радіаторами

Вертикальний розподіл температури при обігріві “теплими підлогами” більш рівномірний - повітря на рівні ступень таке ж тепле, як і на рівні очей. У випадку з радіаторами температура повітря біля підлоги завжди буде нижчою. Це означає, що “тепла підлога” використовує більшу частину тепла саме для обігріву тіла, тоді як радіатор обігріває повітря.

В результаті для забезпечення ідентичного рівня комфорту вода в трубах “теплої підлоги” може бути на 20 градусів холоднішою, ніж в радіаторах. Зменшення температури на 10 градусів дозволяє заощадити 6% споживаної теплоенергії. Таким чином, “тепла підлога” може бути на 12% економічнішою за радіатори.

”Тепла підлога” - тільки для плитки

Насправді можна використовувати будь-яке покриття, різниця буде тільки в тому, як відрегулювати потік води в трубах. Під плиткою він буде нижче, під дерев’яною підлогою - вище. Комбінувати покриття теж можна.

Витрати на установку “теплої підлоги” завжди вищі, ніж на опалення радіаторами

Вартість матеріалів для установки “теплої підлоги” часто дійсно вища, ніж при установці радіаторів. Але часто не береться до уваги вартість монтажних робіт, яка у випадку з “теплими підлогами” нижча. У підсумку сума, в яку обійдеться установка опалення, виявиться приблизно ідентичною.