Реєструватися, чи не реєструватися: чи варто нехтувати юридичним оформленням бізнесу

Займаючись ідеєю започаткування власної справи, підприємець-початківець поспішає прорахувати бюджет, зібрати команду, розробити стратегію роботи, і зовсім забуває про юридичний бік питання. А чи може бізнес існувати не зареєстрованим?

Фактично може. Але це нездорова ситуація в плані взаємин з партнерами і підрядниками. Ви просто не зможете стати партнером офіційно зареєстрованих компаній. Їм буде невигідно з вами працювати.

По-перше, ви не зможете будувати договірні правовідносини. Звичайно, можна домовлятися усно, сподіваючись на надійність партнера, але, як показує практика, якщо ви домовилися про що-небудь на словах - вважайте, що ви не домовилися зовсім. А якщо ви підтвердили домовленість юридично - ви маєте повне право вимагати від партнера виконання зобов’язань.

Окремо відзначимо, що відсутність нормальних договірних відносин суперечить самій природі ведення бізнесу, оскільки ні ви, ні ваші партнери не зможете декларувати і легалізувати свої обороти.

По-друге, ви залучаєте зайвий інтерес з боку контролюючих органів, наприклад, податкової.

По-третє, ви не зможете оформляти законні трудові відносини зі своїми співробітниками, за що передбачена відповідальність.

І взагалі, не зареєстрований бізнес не дасть можливості вийти на ринок.

Якщо ваш бізнес не зареєстрований офіційно - ви постійно ходите по лезу ножа. Перш за все, є адміністративна відповідальність у вигляді чималих штрафів від 15 тисяч гривень з конфіскацією продукції, засобів виробництва, сировини за ведення підприємницької діяльності без офіційної реєстрації. Крім того, ви - улюблений клієнт контролюючих органів на предмет ухилення від оподаткування, порушення порядку працевлаштування співробітників і цілої гами інших небажаних речей.

Крім того, якщо зареєстрований бізнес, і ви сплатили всі податки, то ваші доходи «чисті», ви можете розпоряджатися ними без обмежень. Ви можете купити машину, і коли податкова запитає «звідки у вас така сума грошей?», Ви спокійно відповідаєте «Займаюся бізнесом, всі доходи задекларовані». 

А якщо ж гроші зароблені неофіційно, відповідно, не сплачені податки, то ці доходи - «брудні», і їх потрібно «відмивати», що дорого, складно і небезпечно.

Реєстрація знака для товарів і послуг (логотип / торговельна марка) також важливо, як і його розробка, оскільки, якщо почати використовувати свій логотип, офіційно не зареєструвавши, ви можете його позбутися вкрай швидко.

Крім цього, зареєстрована торгова марка дасть Вам можливість використовувати доменне ім’я з кінцівкою .ua, без інших приставок.

Із сукупності перерахованих вище елементів і складається грамотний, здоровий розвиток бізнесу.

Бажаєте освоїти нову цікаву і добре оплачувану спеціальність? На сайті https://sliwbl.com/ ви знайдете велику кількість корисних різнопрофільних навчальних курсів, а щоб не оплачувати кожен з них, ви зможете лише один раз оформити підписку, причому тільки зараз є можливість отримати доступ зі значною знижкою. Не втрачайте унікальний шанс змінити своє життя на краще!