Есе: корисні поради щодо написання цікавого твору

Есе - літературний жанр, в основі якого лежить асоціативне мислення. Це своєрідний міні-твір з вільною композицією, який виражає особливі враження, що стосуються конкретного питання.

Даний жанр особливо популярний останнім часом. На сьогоднішній день есе досить часто пропонується в якості завдання з того чи іншого предмету, а також в інших ситуаціях. Наприклад, під час вступу до вузу або інший заклад, а також при працевлаштуванні есе є складовою загального пакету документів.

Написання есе вкрай корисне, тому кожна людина повинна знати, як подібного роду міні-твори пишуться. Пам’ятайте, що головне - почати, не відкладаючи в довгий ящик. Просто почитайте нижче поради від фахівців, приступайте до роботи над есе і побачите, як швидко і правильно ви його напишете, наприклад по філософії, з суспільствознавства або з історії. А якщо муза вас так і не відвідала, а есе потрібно терміново і негайно, то на сайті PhD Essays ви зможете замовити послугу з написання есе.

Темою може бути будь-який привід, ставлення автора до якоїсь події, роздуми над проблемою. Автор есе, як правило, розповідає про свої особисті переживання, враження, досвід або висловлюється з якогось приводу образно, емоційно, відверто. Часто в есе присутні прості розмовні мовні звороти, афоризми. Винятком є ​​есе для наукових конференцій, публічних виступів на вчених радах та інших наукових заходах.

Отже, якщо у вас виникло питання - як написати есе? - для початку визначтеся зі стилем вашої майбутньої роботи і виберіть характер: філософський, белетристичний, публіцистичний, літературно-критичний, науково-популярний.

Другий момент - структура і тема. Щоб працювалося легко, дотримуйтесь покрокових порад:

- Придумайте назву для свого есе - воно дасть поживу для роздумів і підштовхне до написання першого речення. Написати перше речення - найскладніше завдання.

- Складіть план, якого ви будете дотримуватися в написанні есе. Він допоможе викладати думки структуровано.

- Подумайте, які афоризми, цитати класиків могли б бути доречні в вашому есе. Вони додадуть есе оригінальності і афористичности.

- Починайте писати есе, починаючи з того пункту плану, який вам здається найлегшим. Дотримуйтесь цього принципу, і робота над есе не здасться вам виснажливою!

- Якщо в процесі написання есе вам захочеться змінити його структуру, сміливо міняйте. Написання есе - творча робота і строгих правил для її виконання не існує.

- Постарайтеся знайти фактичний матеріал, статистичні дані, які додадуть вашому есе солідності.

- Пишіть чесно, відверто, емоційно, використовуйте авторські мовні звороти, зберігайте свою індивідуальність в написанні есе.

- Користуйтеся літературними засобами для того, щоб есе було цікавим: приводіть аналогії і паралелі, використовуйте епітети, метафори, символи, алегорії, порівняння та асоціації. Образність і афористичність повинні стати вашими головними помічниками в написанні есе. Намагайтеся, щоб пропозиції не були занадто довгими і переповненими різними пунктуаційних знаками і непотрібними синонімічними рядами.

- Пам’ятайте про те, що есе має бути динамічним. Оповідання в есе не може бути монотонним і передбачуваним. Використовуйте несподівані сюжетні ходи і оригінальні зчеплення. Нехай висновки, які ви зробите в ході викладу своїх думок, будуть логічними і передбачувані тільки для вас.

- Після того, як робота буде виконана, ретельно перевірте її на наявність різного роду помилок - орфографічних, пунктуаційних, лексичних. Грамотне виклад думок - половина успіху в написанні есе.

- Щоб ваше есе було цікавим, чіпляючим, оригінальним, розбавляйте серйозні роздуми гумором і іронією, якщо вони доречні. Пам’ятайте, що ваше есе - це відображення ваших особистих думок і поглядів, саме тому не варто копіювати чужі роздуми. Подумайте, що б ви хотіли сказати своєю роботою, якими думками і спостереженнями готові поділитися?

- Якщо після написання есе вам здалося, що назва не цілком відображає суть твору, поміняйте його на більш інтригуюче і оригінальне.