Майнінг криптовалют займає 1% споживання енергії в світі

Сьогодні світове споживання електроенергії для майнінга криптовалют вже перевищує потребу в електриці середньостатистичного американського штату. Такі дані були озвучені дослідником з Прінстонського університету на слуханнях в Сенаті США.

На сайті https://sovet.ua/ccg-mining ви дізнаетесь про діяльність одного з лідерів хмарного майнінгу, компанії CCG Mining, а також про особливості і переваги співпраці саме з цим сервісом.

За інформацією Арвінда Нараянана, експерта в області інформаційних технологій, для майнінгу - видобутку криптовалюти, щодня витрачається 5 гігават електрики. В обчислювальних процесах, необхідних, щоб отримати віртуальні кошти, задіюються як процесори комп’ютерів, так і їх відеокарти. На спеціалізованих майнінгових «фермах»  можуть бути задіяні десятки, а то і сотні, комп’ютерів з підключеними відеокартами найостанніших поколінь.

В цілому таке «виробництво» з видобутку криптовалюти призвело до того, що споживання електроенергії для цих цілей становить 1% від витрат електрики по всьому світу, або ж рівно стільки, скільки витрачається в цілих штатах, як Огайо, чи Нью-Йорк. За підрахунками Нараянан, останнім часом потреба в електроенергії також збільшилася майже вдвічі.

Хоча це вже не настільки новий аспект. Ще в лютому в Ісландії місцева енергетична компанія HS Orka була змушена піти на екстрене відключення електромереж через збільшення споживання електроенергії, яке пов’язали, з тим, що острівна держава стала раєм для тих, хто хоче займатися майнінгом біткоінів. Представники компанії навіть відзначили, що якщо всі комп’ютери для запланованих проектів з видобутку криптовалют будуть підключені до мережі, у Ісландії більше не буде достатніх обсягів електрики, необхідних для всіх споживачів.

Арвінд Нараянан розповідає, що головним фактором, від якого залежать обсяги споживання електроенергії для майнінгу, є ціна криптовалюта. Витрата електрики буде збільшуватися, якщо вартість біткоіна і інших криптоактивів буде рости. І, відповідно, якщо ціна їх буде падати, вниз піде і споживання електроенергії для їх генерації.

Інші фактори на це майже не впливають. Так, зокрема, обсяги споживання електрики практично ніяк не змінилися від появи більш енергоефективного «заліза» для видобутку криптовалюта. За словами експерта, всі такі спроби зробити майнінг більш дружелюбним до екології (шляхом, наприклад, переходу на поновлювані джерела електрики) є вкрай мізерними через величезні обсяги споживання електроенергії.

Варто зазначити, що видобуток криптовалюти вносить свій внесок в процес глобального потепління. До такого висновку прийшли американські вчені. Вони оцінили обсяг викидів вуглекислого газу в атмосферу від виробництва електроенергії, споживаної майнінговими обчислювальними машинами, а також кількість тепла, яке виділяє обладнання для створення біткоіни.

Згідно з прогнозами дослідників, до 2033 року майнінг призведе до підвищення середньої температури на планеті на 2 ° C. На думку  експертів, щоб розвиток ринку віртуальних грошей не завдавав шкоди клімату Землі, необхідно перейти на менш енерговитратний алгоритм підтвердження угод, що дозволить відмовитися від використання потужних комп’ютерів.