Фейки в інтернеті: як розпізнати дезінформацію в новинах

Люди не дуже успішно визначають фейкові новини і поширюють їх як вірус. А масштаби появи дезінформації онлайн настільки великі, що впоратися з нею без допомоги комп'ютерних алгоритмів вже досить важко.

Новинам з телевізора повністю вірять тільки 16% українців. З інтернетом ще гірше - повністю довіряють тому, що написано і показано, тільки 10%. Решта не вірять і правильно роблять!

Як же виявити дезінформацію? Ось що радять фахівці.

Нікому не довіряйте

Прийміть як належне, що інформації занадто багато. Так багато, що розділити її на хибну і правдиву неможливо. Фейки з’являються з метою когось обдурити, заплутати, заховати справжні дані або просто по приколу. Навіть джерела, які не хочуть обманювати, можуть спиратися на підроблені відомості, тому що дезінформація просочилася в інформагенції, на шановні канали або виходить від компетентних осіб. Грубо кажучи, деякі брешуть не через те, що хочуть обдурити, а тому що самі обмануті.

Перевірка фактів входить в обов’язки журналіста в серйозному виданні, але всі помиляються. А в інтернеті, де пишуть і поставляють інформацію всі, а не тільки професіонали, у яких в посадовій інструкції прописано факт-чекінг, таких обдурених ораторів - вагон.

Що з цим робити? Нічого не приймати на віру відразу і беззастережно, сумніватися в усьому. Позиція пахне параноєю, але таке перше правило інформаційної гігієни.

Дивіться на джерело

Всі повідомлення і статті, в яких відсутні відомості про автора, - підвищений ризик фейку. Будь-яке джерело повинен викликати довіру і мати історію. Як мінімум повинні легко знаходитись контакти редакції або автора. Якщо на сайті ви нічого такого не знаходите, перевірте його через будь-який сервіс WHOIS.

Якщо дано посилання на інший ресурс (агентство повідомило, ЗМІ надрукували, портал опублікував), але веде вона не на конкретну статтю або запис, а на весь ресурс в цілому, то це, швидше за все, помилкова інформація.

Якщо джерело - якісь британські або європейські вчені без назви дослідження або вказівки на публікацію, то це запросто може виявитися фейком.

Якщо джерело засмічене повідомленнями про те, як сліпий пес врятував сім’ю від скаженої тарілки, а заголовки побудовані за принципом «Шок! Сенсація! Такого не міг уявити весь світ! », - це фейки. Навіть якщо серед них і попадеться правдива інформація, все одно не варто витрачати час на її пошук. Агрегатори новин - ненадійні джерела, туди що тільки не потрапляє.

Всі ресурси, які явно займають і пропагують конкретну позицію, - підвищений ризик фейку, або необ’єктивної трактування. Якщо новина тисне на емоції, якщо в ній висловлюється занадто явна позиція автора, то це не новина - це вже думка, значить, інформація може бути перекручена.

Вдивляйтеся в картинки

Відрізнити фейковий фотографію від справжньої можуть не всі професіонали, якщо підробка зроблена вміло. Як правило, для «гарячих» новин фотографії шукають і роблять швидко, тому там неминучі ляпи.

Звертайте увагу на те, як виглядає фото, чи є на ньому абсолютно однакові ділянки (де хтось штампував картинку або зафарбовував деталі), чи немає об’єктів, які відрізняються по різкості і кольоровості.

Найпростіші способи перевірки - пошук в Google по картинках або використання розширень. Іноді кадри, з яких був виготовлений фейк, є на першій сторінці пошуку (якщо новина з фальшивою картинкою не встигла широко розійтися).

Дивіться відео повністю і читайте коментарі

Перевірити відео складніше, ніж картинку або текст, тому що поки немає таких сервісів, які знайдуть запис. Про всяк випадок, якщо відео вставлено з YouTube, дивіться ролик саме там.

Деякі фейковий відео викрили за датою, коли вони були залиті, та й користувачі нерідко залишають коментарі, в яких вказують на неточності.

Коли будете дивитися відео, звертайте увагу на деталі: написи, одяг людей, погоду. Якщо, наприклад, кажуть, що запис зроблено в Італії, а всі написи на французькій мові, то ляп очевидний! Складніше, якщо говорять про подію, яка відбулася в ясний день, а в кадрі йде дощ. Але навіть це можна перевірити хоча б за розповідями очевидців.

Запитуйте у очевидців

Перевіряти так кожну новину неможливо, ви просто не встигнете. Але якщо інформація важлива, спробуйте зв’язатися з очевидцями подій або тими, хто перебуває поруч. Як знайти? У будь-якій соціальній мережі по прив’язці до місця, на форумах, відразу в коментарях під статтею або відео.

Перевіряйте цитати великих людей

Для краси в фейки вставляють цитати, які часто народжуються відразу в голові фейкрайтера. Є спеціальні сервіси для відстеження цитат. Книги «100 великих думок» в цей список не входять, тому що в них зустрічаються помилки. Спробуйте знайти цитату в «Вікіцитати» або перевірити її в списку помилкових висловів.

Перевіряти треба не тільки слова, сказані сто років тому. Будь-яке інтерв’ю можна перекрутити, особливо в перекладі. Тому не лінуйтеся знайти висловлювання публічної персони цілком або хоча б заглянути в Twitter - говорив чоловік таке чи ні.

Каждый владелец сайта стремиться к увеличению посещаемости своего ресурса, ведь от этого показателя напрямую зависит как популярность, так и бизнес потенциал любого веб-проекта. И если количество интернет-посетителей вас не устраивает, вы можете на http://traf.tv/ недорого заказать качественный трафик любого объема и происхождения.