Істина не у вині! Алкогольні “дзвіночки”, і як позбутися згубної залежності

Всі знають, що алкоголь - серйозний противник, якого не варто недооцінювати. Він не тільки здатний валити з ніг навіть найміцніших чоловіків, а й перетворити цілком здорових людей в інвалідів. Крім того, через нього руйнується кар'єра, особисте і сімейне життя, а також стає нестерпним життя людей, що живуть поруч з п'яницею.

Що алкоголь робить з тілом

Доросла людина, котра регулярно п’є, сама робить вибір на користь своїх майбутніх хвороб. Але особливо сумно, коли спостерігають за цим діти, і намагаються їх наслідувати. Адже шкода алкоголю для не сформованого організму дитини незрівнянно більша. Та й залежність від такої поганої звички у підлітка виникає в 6-8 разів швидше. А 80% з них стає хронічним алкоголіком вже до 20 років.

Етиловий спирт, що входить до складу будь-якого міцного напою, порушує функції і структуру головного мозку. Це призводить до збою емоційного фону, погіршення пам’яті, логічного мислення і самої здатності до нормального сприйняття світу і навчання. Вплив алкоголю на печінку насправді дуже згубний. У регулярно питущої людини (3-4 рази на тиждень) в тій чи іншій мірі порушуються нормальні обмінні процеси в організмі, здатність очищати кров від токсинів, вироблення ферментів, необхідних для засвоєння вуглеводів, білків і вітамінів.

І це про людей, у яких ще немає явної залежності від алкоголю! Тому не дивуйтеся, чому ваші знайомі любителі гучних посиденьок регулярно хворіють - у них дуже часто знижується імунітет. А у підлітків же неминучі ще і розлади функцій шлунково-кишкового тракту, порушення роботи підшлункової залози. А це серйозна загроза появи таких захворювань, як панкреатит або цукровий діабет.

Не варто також обманюватися на рахунок безневинніості слабоалкогольних напоїв або пива. Найменшу шкоду від них - вимивання поживних і мінеральних речовин, необхідних нашому організму.

Прийнятна доза алкоголю

Сила впливу алкоголю залежить від віку, ваги, стану здоров’я та статевої приналежності кожної конкретної людини. Однак навіть мінімальне його кількість в крові уповільнює швидкість реакції на зовнішні подразники в середньому на 0,3-0,7 секунди. Для тих, хто за кермом, це може закінчитися дуже плачевно.

Смертельною дозою для середньостатистичного чоловіка вважається 1-1,2 літра горілки або 400-440 міліграмів чистого спирту, що відповідає 5,0 - 6,0 проміле. Число проміле відповідає кількості мілілітрів чистого алкоголю на один літр крові людини.

Отже, допустимі дози алкоголю в крові в проміле:

до 0,5 проміле - відсутність алкоголю;

0,5 - 1,5 - легка ступінь сп’яніння;

1,5 - 2,0 - сп’яніння середньої тяжкості,

2,0 - 3,0 - сильне сп’яніння,

3,0 - 5,0 - сп’яніння важкого ступеня,

більше 5,0 - ступінь сп’яніння, не сумісне з життям.

В організмі абсолютно здорової людини переробка 100 мл горілки відбувається приблизно за 4 години, а 500 мл пива за 2 години. Саме такі дози алкоголю пару раз в тиждень не зашкодять здоров’ю, а дози більш небезпечні. Крім того, деякі лікарські препарати також містять спирт або етанол (наприклад, корвалол). Їх присутність в організмі водія легко фіксується при перевірці на дорозі. Тому після їх прийому, краще відмовитися від поїздки на машині.

Перші кроки до тверезого життя

Якщо людина регулярно і багато п’є, але все ж може жити якийсь час без спиртного - це вже один з перших “дзвіночків” алкоголізму. Щоб позбутися від звички зайвий раз прийняти на груди потрібно допомогти близькій людині самостійно зробити наступні кроки.

Крок 1: визнання проблеми

Людині необхідно глибоке усвідомлення проблеми. Бо неможливо примусити кинути пити, поки цього дуже сильно не захоче сама людина. І у цьому контексті найбільш правильним рішенням буде звернутися до хороших спеціалістів. А таких можна знайти в реабілітаційному центрі для алкоголіків в Харкові DCZM, саме тут використовують на практиці найкращі, найбільш безпечні і дієві методик виводу з запою, усунення алкогольної залежності, що спричиняє такі негативні явища як інтоксикація організму, алкогольні психози, тощо. Більше про цю клініку можна дізнатися по посиланню dczm.org/lechenie-alkogolizma-harkov/, і не зволікайте, у цій ситуації дорогий кожен день, і навіть кожна година, не позбавляйте себе, і близьких вам людей шансу вернутись до повноцінного тверезого життя!

Крок 2: правильна мотивація

Нехай любитель спиртного спробує відповісти собі на питання: “Чому, для чого або для кого мені потрібно кинути пити алкоголь?”. Заради кар’єри? Сім’ї? Коханої людини? Потрібно допомогти своїй близькій прийти до відповіді - “заради себе”!

Крок 3: очищення крові від токсинів і отрут

Організму людини для позбавлення від слідів і залишків етанолу може знадобитися від одного до декількох тижнів. Все залежить наскільки старанно і довго він його постачав цими “вітамінами”. Для очищення організму застосовуються спеціальні препарати, підібрати і призначити які найкраще допоможе досвідчений лікар-нарколог згадуваної клініки DCZM.

У домашніх умовах препаратів прискорити процес допоможуть очисні клізми. Також на цій стадії буде дуже корисно вживання теплого вівсяного відвару (5 склянок на день). Для відновлення сил рекомендуються також курячі та м’ясні бульйони.

Це загальні рекомендації без урахування індивідуальних особливостей і стану здоров’я. Більш конкретні поради і професійну допомогу можна отримати тільки у лікарів.

Саме вони зможуть правильно оцінити масштаб проблеми і, працюючи індивідуально з кожним пацієнтом, підібрати ефективну методику її рішення. Спільні з ними зусилля в боротьбі зі згубною звичкою і навіть хворобливою залежністю обов’язково увінчаються успіхом.