З чого будувати екобудинок: 10 перевірених будівельних матеріалів

Будівництво здорового будинку починається в першу чергу з використання екологічно чистих матеріалів. Сучасний ринок будівельних матеріалів може похвалитися широким асортиментом товарів. Незважаючи на це, далеко не всі з них безпечні для здоров'я людини. Тому перед будівництвом будинку важливо переконатися в тому, що новий ремонт не стане причиною алергії та інших захворювань у домочадців і домашніх тварин. Експерти склали шорт-лист матеріалів, які нетоксичні і ідеально підходять для будівництва екобудинку.

Бюджетно: грунтоблоки

Склад грунтоблоків може бути різним: з торфом, цементом, сажею, хвоєю, тирсою. У цього матеріалу є різновид - з цеглини-сирцю. Його роблять з грунту, він міцний, вогнетривкий, і погано проводить тепло, і що не менш важливо, недорого коштує. Важливо знати: обробка грунтоблоків додає будинку особливий природний шарм, тому що, як правило, цей матеріал має нестандартну форму, стіни ні в якому разі не потрібно додатково облицьовувати.

Дорого: дерево

Цікавий і вкрай надійний варіант - фахверкові будинки. Це різновид конструкції каркасу, яка складається з прямих і похилих балок. Простір між балками заповнюють деревом або глинобитним матеріалом.

А ще досить оригінальні ексклюзивні дерев’яні будинки під Києвом в мальовничому містечку “Михайлівський хутір” пропонує компанія “Евро Хутор”. По посиланню https://evrohutor.com.ua/ ви зможете ознайомитись з проектами будинків, дізнатись про вартість, записатися на огляд пропонованих об’єктів.

Дорого: геокар

Якщо в пасту з торфу додати стружку, рубану солому і тирсу, ви отримаєте геокар, або торф’яні блоки. Їх використовують і для багатоповерхівок, і для господарських будівель, а ще - для утеплення будівель. Геокар доступний за ціною, на ура справляється зі шкідливими мікроорганізмами, він довговічний, крізь нього не проникає радіація, а ще він чудово проводить тепло.

Важливо знати: на цьому список достоїнств не закінчується: поглинає шуми і неприємні запахи, стійкий до гниття і гризунам, легко обробляється. Будинок з геокару «дихає», повітря в ньому чисте і легке. Взимку в такому будинку дуже тепло, влітку - прохолодно. У зв’язку з цим питання - чи існує матеріал краще?

Бюджетно: керпен

Природна сировина з додаванням відходів промисловості - ось що таке керпен. По екологічних властивостях його можна порівняти зі звичайним склом, але з більш пористою структурою. Піноматеріал можна використовувати при будівництві будівель, для теплоізоляції і облицювання стін.

Важливо знати: керпен морозостійкий і довговічний, стійкий до атмосферних змін і впливу вологи.

Бюджетно: матеріали осадового і рослинного походження

Складну назву, як правило, мають прості речі. Цей випадок не виняток, адже ми говоримо про ракушняк, вапняку, крейду і інші прості і зрозумілі матеріали. Їх часто і успішно застосовують в будівництві екобудинку, а ще популярністю користуються бут і бруковий камінь.

Дорого: глиняна випалювальна цегла

Різновидів цегли не злічити, і тим не менше найбільш «корисна» з усіх - глиняна випалювальна цегла. Стіни з нею не гниють, не пропускають вологу і вогонь, а ще славляться хорошою теплоємністю і теплопровідністю.

Бюджетно: рожевий туф

За назвою цей матеріал більше схожий на легку тканину для дівочих суконь. З туфу роблять прямокутні блоки для кладки, які легко обробляються сокирою і пилкою.

Важливо знати: матеріал добре переносить холод і дуже довговічний, однак його не можна використовувати для побудови багатоповерхових будинків.

Бюджетно: солома і комишит

Це матеріали рослинного походження, з яких охоче будують малоповерхові будівлі. В основі - солома й очерет, що зрозуміло з назви, спресовані в плити прямокутної форми і прошиті дротом.

Важливо знати: щоб блок був більш стійкий до впливу гризунів, в нього додають трохи буру або вапна.

Дорого: зідаріт

Зідаріт на 89% складається з подрібненої деревини, 10% становить цемент і всього 1% - вода і рідке скло. Цей матеріал люблять використовувати в каркасно-монолітному будівництві. Плити вогнестійкі, водонепроникні, стійкі до мікроорганізмів і комах.

Важливо знати: найбільш часто в будівництві з зідаріта роблять опалубку.

Бюджетно: саман

Дуже древній і довговічний матеріал, складається з глини, піску, соломи і води. Саман теплостійкий і дуже міцний, неодноразово перевірений часом. У глині ​​міститься радій, який благотворно впливає на здоров’я, тому вдома з саману вважаються мало не лікувальними.