Універсальні правила вибору бігових кросівок

Під час пробіжки м'язи і суглоби спортсмена відчувають колосальні навантаження від ударів об поверхню землі. Тому найважливіша складова екіпіровки легкоатлета - це бігові кросівки. Правильно підібране взуття гарантує біг без неприємних відчуттів і травм.

Відомий тріатлет і тренер Джо Фріел в одному зі своїх інтерв’ю сказав: «Бігове взуття стало настільки технологічним, що неправильно підібрана пара кросівок може спровокувати травму». І ми не можемо з цим не погодитися! Збиті нігті, мозолі, біль в стопах, колінах і спині - найбільш часті травми від тренувань в неправильній взуття.

Тому сьогодні ми пропонуємо розібратися в одному непростому питанні: що потрібно врахувати при виборі кросівок? А щодо питання де саме купляти це взуття, то хочеться порекомендувати інтернет-магазин lotto-sport.com.ua, саме на цьому сайті в широкому асортиментві представлено тенісні кросівки, а також інше якісне спортивне взуття і одяг відомих брендів по найкращій вартості.

Основні універсальні правила

1. Розмір. За розміром взуття потрібно вибирати так, щоб великий палець не діставав до носка кросівок мінімум 3-4 міліметра. З чим це пов’язано? При бігу стопа збільшується в довжину і ширину, і якщо ви підібрали кросівки рівно за розміром, біг принесе не задоволення, а тільки травму. З цієї ж причини кросівки краще міряти ввечері, коли стопа припухає від денного навантаження. Для примірки варто захопити з собою ваші бігові шкарпетки і ортопедичні устілки, якщо ви ними користуєтеся.

2. Вага пари кросівок. Не завжди легкі кросівки - це добре. Полегшені моделі підходять для змагань, щоб взуття якомога менше відчувалося на нозі. Вага кросівки - це амортизуючі вставки, що фіксують елементи та інші технологічні рішення. Саме вони допоможуть на наступний після забігу день відчувати себе добре. Але пара не повинна бути важчою 400 г

3. Підошва і верх кросівка обов’язково повинні бути гнучкими і м’якими в передній її частині. Зверніть увагу на вставки з стійкої до стирання гуми, в більшості випадків вони розташовуються в частині п’яти і з зовнішнього боку носка кросівки, куди доводиться основне навантаження.

4. Амортизація. Найчастіше вона розташовується в п’яті, іноді присутня і в носку, існує також варіант, коли амортизаційна подушка рівномірно розподілена по всій підошві. Всі виробники якісного бігового взуття вказують, де саме в кросівках розташовані амортизаційні вставки.

Кожні півроку світові взуттєві бренди випускають нові моделі, основна увага в розробці яких приділяється саме амортизації і технологічності. Наприклад, новинка сезону від Under Amour - лінійка бігових кросівок UA HOVR, яка складається з двох моделей: Sonic і Phantom. Завдяки інноваційним матеріалам і системі амортизації вони відмінно гасять удар і забезпечують повернення енергії. Тому у бігуна зберігається відчуття «нульової гравітації» незалежно від пройденої дистанції. Якщо говорити про підошву в цілому, то вона дуже міцна і не зношується.

5. Жорсткі елементи верху кросівки допускаються тільки в частині п’яти. Але вони не повинні перебувати в контакті з ногою, натирати і тиснути на ахіллове сухожилля. Кросівок обов’язково повинен фіксувати стопу. Якщо це біг по горах або по піщаній поверхні, стопа періодично встає не рівно: при поганому закріпленні вона буде вивалюватися і атлет отримає травму. При бігу по асфальту жорстка фіксація не потрібна, тому що асфальтове покриття гладке і рух відбувається по прямій. Помірна підтримка повинна відчуватися в п’яті і в середній частині стопи, інакше ноги буде зводити.

6. Шнурівка в ідеалі повинна розташовуватися на кросівках асиметрично, ближче до внутрішньої частини стопи. Краще, якщо петлі шнурівки не є об’єднані єдиною жорсткої планкою. Вони повинні мати можливість деякого зміщення, щоб можна було щільніше посадити взуття на ногу.

7.«Дихаюча» технологія. Кросівки для бігу ніколи не робляться зі шкіри або інших погано дихаючих матеріалів. Вентиляція особливо важлива для бігунів на довгі дистанції. З лінійки новинок радимо вам звернути увагу на HOVR Sonic. Плоский плетений матеріал верху кросівок забезпечує відмінну вентиляцію.