Відпочинок у Карпатах: нюанси вибору місця для проживання

Якщо ви плануєте відпочинок в Карпатах, природно виникає питання: що вибрати для проживання? А таких закладів безліч: готелі, бази відпочинку, садиби тощо. Однак, відпочиваючи, ми рідко замислюємося, чому заклад, в якому проживаємо, є мотелем або готелем, або садибою.

Мабуть, більшість відпочиваючих скаже: «А чи не є вже це так важливо? Головне щоб якість послуг була відповідною.» І десь вони мають рацію, оскільки такі глибинні пізнання туристичної справи важливі, перш за все, фахівцям. І все ж, знати більше ніж звичайні туристи - значить, на крок бути попереду, щоб уникнути проблем і підводних каменів, які можуть виникати на шляху до омріяного відпочинку.

Інтернет з його безмежними можливостями і у цьому випадку приходить на допомогу, адже є такі корисні сервіси, як LookFor, де можна швидко і без особливих проблем знайти найбільш підходяще саме вашим запитам житло, причому не тільки в Карпатах, а й на інших популярних відпочинкових напрямках, зокрема Чорне і Азовське море.

В сьогоднішній публікації коротко ознайомимося з тим, що є в Карпатах і як воно функціонує на практиці. Санаторії, бази відпочинку, з нашого огляду відкидаємо, оскільки знаємо їх кілька десятків років, а розглянемо більш комфортні і екзотичні варіанти.

Готелі

В Карпатах готелів дуже багато. Фактично вони складають левову частку серед місць проживання і вони там вже дуже давно. І все ж за останні 10 років все оновилося, добудувати, тому сучасний карпатський готель для людини радянської епохи є новинкою. Бувають вони найрізноманітніші: від міні-готелів до готельних комплексів. І головне, сучасні готелі можуть надавати безліч додаткових послуг: харчування, екскурсії, організація виїзних вечірок, конференцій.

Поговоримо про особливості готелів карпатського регіону. Що таке готелі в Карпатах? На відміну від стандартних готельних закладів вони повинні враховувати туристичну орієнтованість і особливості гір.

Особливості карпатських готелів
 
- Першою особливістю є той факт, що більшість туристів прибувають в гори вже не на настільки короткочасний термін проживання. В середньому термін перебування туристів в Карпатах становить від 3 до 21 діб. Ось і сервіс повинен бути розрахований на комфортне перебування на весь період проживання.

- Другою особливістю є чітка орієнтація на туристичні визначні пам’ятки. Логіка розташування готелів продиктована тим, що поруч є на що подивитися.

- Третьою особливістю карпатських готелів є інтеграція в побут і культуру жителів тамтешнього регіону. Більшість власників готелів намагаються дотримати канони карпатської архітектури (будівля з дерева з дотриманням етнічних елементів) запропонувати народну карпатську кухню і ознайомити з традиціями місцевого народу. Таких готелів поки більшість.

- Ще однією особливістю карпатських готелів є відносність в поняття «зірковості» і класу готелів. На жаль дуже часто зустрічається ситуація коли регламентується відповідна кількість зірок, а на практиці готель не відповідає ні європейським, ні світовому і навіть українському стандартам присвоєння даної кількості зірок. Тому рівень готелю доведеться визначати відпочиваючим і туристам власноруч так би мовити на місці.

Мотелі.

Мотель за визначенням - це невеликий готель, в якому вхід в номер здійснюється з вулиці з парковки для автомобілів. Такі заклади в основному зосереджені уздовж великих магістралей і доріг. Служать вони для короткочасної зупинки тих, хто подорожує н авто. Оскільки через Карпати проходить кілька важливих міжнародних коридорів, звичайно, є і мотелі. Однак для тривалого відпочинку вони малопридатні через низький рівень безпеки і мінімальне обслуговування.

Хостели.

На пострадянському просторі така форма послуг проживання є новинкою. З’явилися вони кілька років тому і набувають більшої популярності через свою дешевизну. Хостел це європейська форма гуртожитку, в якому відвідувачеві надається спальне місце без додаткових послуг. Однак сучасні реалії і орієнтація на туриста дещо відкоригували таке проживання, додаючи незначні, але приємні форми додаткового обслуговування (харчування, послуги гіда та ін.)

У Карпатах хостели - рідкість, але в містах і туристичних центрах їх більш ніж достатньо. Лідером серед наявних хостелів - Львів. Хостел як форма туристичного проживання найкраще підійде для групових подорожей, так і для молоді.

Садиби та котеджі.

Виникли також відносно недавно і за своєю філософією вони повинні надавати послуги зеленого туризму: проживання у місцевих жителів. Але чи то час такий, чи місцеві жителі прогресивні люди, тому садиби давно вже переросли рівень звичайного сільського будинку. Більш просунуті можуть дати фору навіть готелям за якістю проживання та обслуговування. Тому кілька слів про переваги і недоліки проживання в таких закладах, які за кількістю скоро обженуть готелі.

Які ж переваги такого проживання?

- Вартість. У садибах проживання значно дешевше через оптимізацію обслуговуючого персоналу. Тут прибиральник, гід, кухар в одній особі господаря.

- Глибока інтеграція в місцевий мікросвіт. Незважаючи на прогрес, садиба все одно значно краще дасть відчути і пізнати місцевий побут і культуру.

- Незалежність і гнучкість відпочинку. Проживаючи в садибі, ви незалежні від внутрішнього розпорядку установи: харчуєтеся, коли вам заманеться, подорожуєте по своєму індивідуальним графіком.

Втім, тут є і свої недоліки:

- Інформаційна малодоступность. Власники садиб приділяють мало уваги маркетингу. Тому їх знайти дуже важко.

- Обмежена кількість послуг. У порівнянні з готелями маленькі підприємства-садиби не можуть собі дозволити утримання кегельбану або великі басейни.

- Складність вирішення конфліктів. Хоча таке трапляється вкрай рідко, однак вирішити проблеми правовим статусом складніше, оскільки часто представники садиб не є офіційними особами в сфері підприємництва.

Кемпінг

Слово імпортне і очевидно прийшло з Америки. Однак як явище для Карпат як ніколи актуально. В одній з енциклопедій читаємо, що кемпінги створюються для запобігання самовільної організації туристичних стоянок. Тобто мова йде про напівдике відпочинок. Тому кемпінг - це сезонний заклад для туристів, що подорожують на авто або велосипедах (або на своїх двох), обладнаний спеціальними стоянками для авто і наметів. Там повинна бути водопровідна вода, плити для приготування їжі, медпункт та інші блага цивілізації.

Але все це в ідеалі, і мусимо робимо поправки на Карпати. На жаль, для карпатського регіону це щось нове. Сучасний карпатський кемпінг - це відведено ділянку якогось власника або фермера де можна розкласти намети. Інші блага доступні дуже рідко. Кемпінги поки є рідкістю. Тому користуватися сучасними карпатськими кемпінгами можна короткочасно.

Взагалі кемпінг це ідеальне місце для тих, хто любить пасивний відпочинок, але з іміджем справжнього туриста. Тут все як у профі: намет, свіже повітря майже дика природа, але й не особливо кудись варто рухатися. Будемо сподіватися, що скоро і цей вид відпочинку стане відповідати цивілізованим вимогам, оскільки потенціал розвитку дуже великий.