Крячок полярний — єдиний птах, який мігрує між двома найхолоднішими регіонами планети. ФОТО

Під час перельотів птах не робить зупинок в теплих країнах і за рік міграцій може налітати до 90 тис км (наприклад, якщо треба "обігнути" континент, адже його шлях проходить над океанами).
Переглядів: 468
Деякі з цих птахів можна зустріти й в Україні, наприклад крячка річкового чи малого.

Про це йдеться на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру, інформують "Вікна".

"Чи любите ви літо так само, як крячок полярний? Заради літа він щороку долає щонайменше 40 тис км: з Арктики в Антарктику і назад! Це єдиний птах у світі, який сезонно мігрує між двома найхолоднішими регіонами нашої планети (і передає привіт пінгвінам від ведмедів)", — йдеться в дописі.

Коли в Арктиці літо (співпадає з українським) і за Північним полярним колом — полярний день, то крячок живе і гніздиться там. Однак тільки-но в Арктиці наступає осінь, він летить до берегів Антарктиди, щоб "перезимувати". Дорога займає близько місяця, тож в Антарктику птах прибуває якраз у розпал тутешньої весни.

На крижаному континенті "мігрант"  насолоджується полярними днями і доступом до відкритої води, а отже їжі — риби, криля, молюсків тощо. Коли ж в Антарктиду приходить осінь, крячок полярний завершує "відпустку" і повертається в Арктику, де якраз наближається літо.

Окрім полярного крячка в районі нашої станції також можна зустріти антарктичного крячка. Він не мігрує так далеко, як його родич, а може досягати максимум півдня Бразилії та Австралії.

Дорослий полярний крячок під час Антарктичного літа має тьмяне зимове пір’я, проте зберігає червоний колір дзьоба. Це відрізняє його від молодих особин антарктичного крячка, які теж мають тьмяне забарвлення, проте дзьоб у них чорний. Полярний крячок також має хвіст десь в два рази довший за крила, тоді як у антарктичного довжина хвоста приблизно дорівнює довжині крил.

Загалом же родина крячків досить багаточисельна.