У Підгірки прилетів потайний птах

Світлину на підтвердження в соцмережі виклала калушанка, жителька Підгірок Галина Бойко.
Переглядів: 3433
У Івано-Франківській області цих птахів нараховується всього 30–40 пар

"Ось такого красеня (може красуню) бачила вчора в Підгірках на Млинівці", — написала Галина Бойко.

Лелека чорний (Ciconia nigra) — вид птахів з роду Лелека, родини Лелекових. Веде потайний спосіб життя. Один з п'яти видів роду; один з двох видів роду у фауні України. 

Поширений майже по всій території Євразії у лісовій та лісостеповій зоні. У горах гніздиться до висоти 2200 м над рівнем моря. Лелека чорний гніздиться також у Південній Африці. На відміну від білого лелеки намагається уникати людей, тому представників цього виду рідко можна побачити. В Україні поширений переважно на Поліссі та в Карпатському регіоні.

Чисельність у Європі сягає 7,8–12 тисяч пар та має тенденцію до зростання. В Україні чисельність досягає 400–450 пар. У Івано-Франківській області цих птахів нараховується всього 30–40 пар. Причини зміни чисельності: деградація місць гніздування через вирубування лісів, меліорація лісових угідь у смузі Лісостепу, фактор непокою. У омолоджених лісах, не знайшовши старого дерева, лелеки будують гнізда на молодих деревах, у яких під вагою гнізда ламаються гілки і гнізда з яйцями або пташенятами падають на землю.

Чорний лелека — перелітний птах. Оселяється в старих лісах поблизу водойм і боліт, у період міграцій трапляється на луках, пасовищах, полях поряд з водоймами. Гніздиться окремими парами. Моногам. Гнізда на деревах у розгалуженні головного стовбура або на великих бічних гілках на висоті 3–20 м. Яйця відкладає у травні. У повній кладці нараховується 2–6 яєць, найчастіше − 4.

Живиться рибою, земноводними, водяними комахами; інколи здобуває плазунів і мишоподібних гризунів.