Антарктиду не покидає птах футлярик

В Антарктиці завершується перший місяць весни, й скоро до нашої станції почнуть повертатися різноманітні птахи.
Переглядів: 1218
Футлярики зробили гніздо біля станції ще в 2016 році.

Зокрема, головні улюбленці всіх — пінгвіни — вже приходять "на розвідку", де ж будуть кращі місця для гніздування, а от про справжню весну зимівникам просигналізує повернення Скуа — південнополярних поморників.

Про це на Facebook-сторінці написав Національний антарктичний науковий центр, інформують "Вікна".

"Але є птахи, які не полишають наших полярників і в сувору антарктичну зиму. Наприклад, це сивка біла або, як її називають на "Вернадському", футлярик. Вони мають кілька гнізд на станції, дуже допитливі й постійно цікавляться життям учасників експедицій. Зокрема, заглядають у вікна офісів та кубриків, "контролюють" вимірювання озону на спеціальному люку, "супроводжують" переміщення між будівлями тощо", — йдеться в повідомленні.

Сивка біла — зовсім невелика, розміром зі звичну нам курку: її довжина 34-40 см, розмах крил — від 74 до 84 см, а вага плюс-мінус пів кілограма. Водночас вона не має плавальних перетинок на лапах, а отже живе виключно на суші, тож є найбільшою суто наземною твариною Антарктики.

З назви цієї птахи не складно здогадатися, що вона має білий колір, а от пташенята народжуються чорні. Вже на 8-9 день вони ходять. Та й загалом сивки більше люблять ходити (точніше бігати), а не літати. Хоча літають досить добре: попри те, що зовні малі й слабкі, вони долають непростий шлях через протоку Дрейка (інколи, щоправда, “під'їжджають зайцями”). Адже не всі представники цього виду залишаються зимувати в Антарктиці, біля станцій зазвичай живуть осілі групи. А більша частина все ж відлітає до Південної Америки, повертаючись ближче до антарктичної осені.

Сивок часто можна побачити на фото поруч з пінгвінами, тюленями чи іншими птахами. Це пов'язано з тим, що вони живляться крилем з посліду цих тварин або їхніми виплювками. З’їдають також будь-яку падлину.

Цікаво, що біля станції сивки загніздували недавно — в сезон 2016 року. Тоді вони зробили гніздо під одним із приміщень, вистеливши його пір’ям та сухим мохом. Наступного року гнізд було вже два: під станцією та лазнею, й надалі ці птахи почали освоюватися на “Вернадському”, як вдома. Вчені пов'язують це зі зростанням колонії Субантарктичних пінгвінів біля станції, а отже збільшенням кормової бази для сивок.

Футлярики перебувають в постійному пошуку їжі. Вони пробують “на дзьоб” усе, що трапляється, тож зимівники інколи жартують, що якби ці пташки були розміром, як яструби, то з’їли б все живе, зокрема якогось неуважного зимівника.