На острові Домбровського кар’єру живуть сотні птахів, у тому числі — рідкісні чоботарі. ФОТО

Над Домбровським кар’єром, де ще 20 років тому кипіла робота з видобутку солі й калійної руди, з криками кружляли чайки. Частину пологого берега жителі Калуша давно перетворили на сміттєзвалище, яке й привертає пташині зграї.
Острів, який утворився на Домбровському кар’єрі, є ідеальним місцем для гніздування птахів | Фото: Романа Івасенка

Якщо не дивитися у бік сміття, тут гарні краєвиди. Стрімкі схили височенних берегів, які ще не так давно нагадували місячний ландшафт, уже вбралися у зелень. Вона віддзеркалюється в озері кольору моря, вода в якому на смак також морська, інформує ”Калуш туристичний”.


Острів, який утворився на Домбровському кар’єрі, є ідеальним місцем для гніздування птахів, оскільки унеможливлює доступ до колонії, для наземних хижаків. Це дозволяє пернатим, безперечно висиджувати кладки та вигодовувати пташенят.


Зараз на острові Домбровського кар’єру проживають близько 100 пар крячок річкових. Вони поширені в Європі, за виключенням крайньої півночі, в значній частині Сибіру, в Малій, Передній і Середній Азії, частково в Центральній Азії та Монголії, а також в Північній Африці та в східних частинах Північної Америки. На території України гніздиться скрізь крім гір, під час міграцій може траплятись всюди. Основним і найхарактернішим місцем гніздування річкових крячків є широкі піщані коси, особливо островів і острівців, на ріках і піщані або черепашкові голі коси морських острівців і берегів».


Також на острові проживають не менше 150 пар мартина звичайного, яких батьківщина — Північна півкуля. Ареал його гніздування простягається всією Євразією від Атлантики до Тихого океану, а місця зимівель розташовані в Африці, Південній і Східній Азії, Східній і Західній Атлантиці і на берегах Середземного моря. Віднедавна мартини звичайні почали гніздитися і на східних берегах Північної Америки. В Україні гніздиться на всій території, крім Карпат і Криму; мігрує скрізь; регулярно зимує біля морського узбережжя і на Дніпрі, зрідка на інших водоймах. Добре пристосувавшись до різних природних умов, вони охоче селяться по берегах морів і внутрішніх водойм, на торфових і солончакових болотах, прибережних острівцях, плавнях і серед піщаних дюн. Колонії мартинів нерідко з’являються поряд з орними угіддями, кар’єрами гравію та ставковими господарствами. 


Також було відмічено шість пар рідкісного птаха чоботаря, що занесений у червону книгу України. Гніздовий ареал чоботаря розрізнений, охоплює кілька кліматичних зон від помірної в Північній Атлантиці до степів і пустель у Центральній Азії, і тропіків і субтропіків в Східній і Південній Африці. На території України регулярно гніздиться в південний регіонах, переважно у дельті Дунаю, на косах, лиманах, узбережжях та островах в Чорному та Азовському морі. У гніздовий період тримається на пологих відкритих берегах неглибоких водойм з солоною або солонуватою водою — морських мулистих бухтах, дрібних озерах, солончакових болотах, естуаріях, сезонних розливах в зоні пустель і напівпустель.


Чоботар обирає місця, де влітку рівень води значно знижується, оголюючи численні острівці, піщані обмілини і гребені каменів. Інша характерна особливість гніздових ділянок - млява рослинність, викликана високим вмістом солі у воді. Поза сезоном розмноження перебуває в аналогічних біотопах, а також на ставках, дельтах річок, лагунах і піщаних пляжах морських узбереж.