В епіцентрі вибуху на шахті “Суходільська-Східна” перебували 28 гірників

Трагедія на Луганщині. Вночі на шахті “Суходільська-Східна” вибухнув метан. В епіцентрі вибуху перебували 28 гірників.
Тіла 17 підняли на поверхню, 2 доправили в лікарню. Доля ще 9 залишається поки невідомою. Вибух під землею пролунав близько 2 ночі. Якраз в цей час третя робоча зміна гірників на глибині майже кілометр вела підготовчі роботи в південно-східній частині лави. Вижили ті двоє, які були на поверхні. Їх з опіками і численними травмами доправили в реанімацію Луганська.

“Важкі комбіновані травми. Черепно-мозкова травма, опікова хвороба, стан шоку, отруєння продуктами горіння. У одного – розрив селезінки. Прооперовані. Операція пройшла добре”, - каже керівник управління охорони здоров’я Луганської ОДА Петро Малиш.

Шанси знайти заблокованих у штольні гірників живими дуже мізерні, адже в епіцентрі вибуху температура сягала кількасот градусів.

На місці трагедії працює урядова комісія на чолі з главою Мінпаливенерго Юрієм Бойко. Прибув на Луганщину і Президент. Раніше Віктор Янукович доручив уряду виділити матеріальну допомогу постраждалим.

“Ми будемо, безумовно, молитись за всіх загиблих, постраждалих. Влада приймає заходи, щоб ліквідувати аварію і надати матеріальну допомогу, і прийме усі міри для того, щоб мінімізувати наслідки цієї жахливої катастрофи”, - сказав Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

По мільйону гривень родинам загиблих виділить і керівництво приватної компанії “Краснодонвугілля”, якій і належить копальня. Жодні роботи на шахті, крім рятувальних не проводять. Обставини трагедії з’ясовують слідчі.

“Кримінальні справа є. Стаття 273 Кримінального кодексу України. Підслідність прокуратури. Вони вже працюють і керують цією роботою. Слідчі міліції тільки включені до групи для надання необхідної допомоги”, - каже керівник слідчого управління МВС України Василь Фаринник.

Попередня причина вибуху - викид метану.