На шахті ім. Бажанова в Макіївці впав копер - 70-метрова споруда

Ще одна трагедія на копальні сталася на Донеччині. На шахті імені Бажанова в Макіївці впав копер.
70-метрова споруда, частина механізму, що підіймає вугілля на-гора, завалилася прямо на людей. Семеро з них досі під завалами, тіла чотирьох уже дістали.

Під час аварії під землею перебувало понад 500 гірників. Але на глибині понад 1000 метрів вони майже нічого не відчули. При падінні копер поховав під собою півтора десятка людей. Чотирьох - відкопали з під завалів з важкими травмами.

“Травматичний шок 1 ступеня - проводиться протишокова інфузійна терапія, проводиться первинна хірургічна обробка ран і переломів”, - каже зав. травматологічним відділенням ГБЦ Макіївки Олег Черевко.

З тими, хто залишився під завалами, рятувальникам періодично вдається перегукуватися.

“Зараз ставиться завдання - щонайшвидше дістати людей. Зараз кранами притримуємо стовбур, щоб він далі не склався”, - каже голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький.

Шахтний копер працював безперервно півстоліття. Днями його технічний стан перевіряла комісія з профільного інституту і дала добро на подальшу експлуатацію.

“За ось ці роки, поки баштові копери працюють у нас і в Європі - жодній такої аварії не було, тому сказати, що відбулося на даний ми не можемо. Сказати, щоб були великі навантаження - це неправильно, тому що з того часу шахта удвічі зменшила об’єми видобування”, - каже директор Донецького інституту гірничої механіки ім. Федорова Борис Грядущий.

На шахті створена експерта комісія, яка має дізнатися чому сталася аварія. Кожні 4 години бригади рятувальників змінюються. Всі завали розбирають вручну, щоб не травмувати тих, хто імовірно залишається живим під грудою бетону та металу. Рятувальні роботи триватимуть поки не знайдуть геть усіх гірників.