1969: перші люди на Місяці

Це була американська відповідь Гагаріну - не особливо корисна з точки зору економіки, зате така ж надихаюча. Зараз існує безліч конспірологів, які щиро переконані, що висадка на Місяць “знімалася в павільйоні Голівуду”.
21 липня 1969 року землянин уперше торкнувся поверхні іншого космічного тіла. Якщо першою людиною в космосі був радянський громадянин, то першою людиною на Місяці став американець. Це була їхня відповідь Гагаріну - не особливо корисна з точки зору економіки, зате така ж надихаюча.
Навряд чи знайдеться хоч один аналогічний за масштабами проект, щодо якого у вільному доступі було стільки ж інформації, скільки її є про “Аполлони”.
Сотні тисяч фотознімків, десятки годин аудіо- та відеозаписів, гігабайти електронної інформації (від креслень і відкритих комп’ютерних кодів космічних апаратів до аналізу проблем зі сном чи харчуванням астронавтів).
Не кажучи вже про фізичні докази, від гігантської ракети-носія “Сатурн V” до 381.7 кілограмів місячного грунту та каміння.
Щоб хоча б побіжно ознайомитися зі “спадщиною” космічного десанту американців на Місяць, потрібні не дні і не тижні, а місяці. При чому ця інформація є відкритою - заходь на відповідний розділ на сайті НАСА - і читай, дивись, слухай, вивчай.
Але незважаючи на таку інформаційну відкритість та повноту даних, з кожним роком зростає кількість людей, які вважають, що американців на Місяці не було, а всі свідчення їх польоту - підробка.
Попри те, що саме Нейл Армстронг першим ступив на місячний грунт, практично немає його “місячних” фотографій: на більшості знімків, що ілюструють подвиг Армстронга, зображений інший астронавт, Базз Олдрін.
Причина цього проста: якщо Армстронгу в екіпажі дісталася роль пілота, то Олдрін виконував роль астронавта-дослідника.
Саме він взяв на себе більшість наукових та дослідницьких завдань екіпажу “Аполона-11”. І хоча в нього на грудях теж висіла 70-міліметрова камера “Хасельблат”, але Олдрін фактично не мав можливості відволікатися на фотозйомки.
Ще одне питання пов’язане з драматичним зникненням оригіналу запису висадки Армстронга на Місяць, який ми й пропонуємо подивитися в цьому відео-фрагменті. Ця обставина дала конспірологам ще одну причину заявляти, що “жодного польоту не було”. Мовляв, як же так - втратили такі цінні матеріали.
Насправді ж мова йде про відеозапис трансляції висадки. Зйомки вела камера, встановлена зовні на місячному модулі, сигнал транслювала бортова антена на Землю, і вже там його ретранслювали на телестудії, що показували посадку в прямому ефірі.
Сама магнітна плівка мала суто технічну цінність (крім відео, на неї також писали дані телеметрії), і не була придатна для того, щоб з неї зчитували відео в загальноприйнятому форматі (потрібно було окреме декодування). Саме це й призвело до того, що про плівку забули і згодом використали повторно, тим самим знищивши запис.
Однак від цього кадри, записані телестудіями, не можна вважати неоригінальними - адже джерело сигналу було одним і тим самим.
Можна було б присвятити частину статті розвінчанню найпоширеніших конспірологічних “версій”, які нібито доводять, що люди на Місяць не літали. Однак оригінальні матеріали свідчать самі за себе - а кому їх недостатньо, тому навряд чи щось доведеш. А для особливо агресивної публіки найкращим аргументом буде, напевно, той, що його застосував пілот “Аполона 11” Олдрін.
Коли на прес-конференції черговий конспіролог почав звинувачувати астронавта в брехні і вимагати, щоб той поклявся на Біблії, що літав на Місяць, дідусь Олдрін одним ударом у щелепу відправив нахабу в нокдаун.