Найкращі гарнітури VR у 2022

Ціни на нову гарнітуру віртуальної реальності сьогодні можуть зростати, але якість вражень від віртуальної реальності все-таки робить ціну виправданою. Найкраща гарнітура Quest 2 за 400 доларів пропонує повністю бездротовий зв’язок із доступом до величезної бібліотеки фантастичних ігор, як-от Resident Evil 4 і The Walking Dead: Saints & Sinners – її також можна підключити до ПК, щоб грати в такі ігри як Half-Life: Alyx. Так, здається, що зараз найкращий час, щоб поринути у світ VR, який обіцяє стати ще кращим у найближчі місяці.

Очікується, що нова хвиля гарнітур наступного покоління з’явиться приблизно в найближчі шість місяців. У компанії Meta вже готова нова гарнітура VR (Meta Quest Pro), яка підтримує відстеження обличчя та змішану реальність. Meta Quest Pro вже доступна для попереднього замовлення за 1499 доларів США, а перші гарнітури вже були доставлені власникам 25 жовтня. Запуск нової гарнітури можна буде випробувати на таких іграх, як PokerStars VR, Resident Evil 4 та Among Us. Крім того, очікується, що наприкінці цього або на початку наступного року Apple випустить вдосконалену гарнітуру VR-AR, ціна на яку, скоріше за все, буде кусатися для пересічних громадян. Також очікується, що Sony випустить PlayStation VR 2, яка працюватиме з PlayStation 5 і матиме нові контролери. В той же час на ринку з’являтиметься більше гарнітур, сумісних зі смартфонами, наприклад, HTC Vive Flow.

VR у 2022 році відзначається вражаючою, але все ще обмеженою пропозицією. Завдяки величезному прогресу у візуальних ефектах, відстеженні та загальній продуктивності апаратного забезпечення віртуальної реальності найкращі варіанти гарнітур стали більш реалістичними та ефектними. Ці досягнення зробили VR життєздатним варіантом для багатьох додатків і більш привабливим для компаній, які починають помічати потужність і потенціал технології стати значною частиною повсякденного життя в майбутньому. Досконаліші платформи метавсесвіту та соціальні світи також надали власникам віртуальної реальності більше можливостей для дослідження. Не вважаючи на це, VR все ще не стала предметом першої необхідності для більшості людей.

Якщо ви шукаєте найкращу гарнітуру VR, ідеальний вибір залежатиме від того, що вам подобається робити у віртуальному світі. Найпотужнішими програмами VR є ігри та фітнес. Oculus Quest 2, чудова домашня VR-консоль, досі залишається улюбленою ігровою гарнітурою для багатьох користувачів. Перед тим, як витрачати кошти на цей пристрій також варто вирішити, як ви будете нею користуватися: підключати до вашого ПК чи ігрової консолі? Quest 2, наприклад, можна використовувати як окремо, так і приєднавши як гарнітуру до ПК.

Такі компанії, як Qualcomm (яка виробляє мікросхеми для більшості автономних гарнітур віртуальної реальності, включаючи Quest 2), створюють нові мікросхеми, які знаменують появу ряду кращих автономних гарнітур за нижчими цінами, включаючи ті, які підключаються до телефону. Але вони ще не повністю матеріалізувалися і більшість досі знаходиться на стадії розробки.

Якщо ви любите комп’ютерні ігри, гарнітура віртуальної реальності з функцією підключення до ПК пропонує найуніверсальнішу колекцію програмного забезпечення для захоплюючого досвіду віртуальної реальності, а також дозволяє використовувати цю гарнітуру для творчих і бізнес-інструментів. Зауважте, що потужна система віртуальної реальності все одно буде здебільшого прив’язана до настільного комп’ютера чи ноутбука та може потребувати зовнішніх датчиків.

А як щодо консольних ігор? Застаріла PlayStation VR все ще цікава, але якщо у вас вже є PS5, вам краще дочекатися наступного покоління PSVR 2.

Гарнітури доповненої та змішаної реальності ще не готові для повсякденного використання. В той же час наступне покоління гарнітур VR може почати змішувати доповнену реальність із використанням наскрізних камер. Список найкращих гарнітур VR періодично оновлюється, але варто зауважити, що ціни також можуть змінюватися.

VR – це технологія, яка все ще розвивається. Тренд, який спостерігається сьогодні вказує на те, що компанії прагнуть створювати менші за розміром продукти, які можна підключати до таких пристроїв, як телефони. Зважаючи на це, ми б порадили витрачати на гарнітуру якомога менше, щоб уникнути інвестицій у застаріле обладнання. Quest 2 все ще є найкращою за ціною та найповнішою гарнітурою. Оновлення Quest 3 може з’явитися наступного року, і конкуренція, ймовірно, зросте.

При виборі наступної (або першої) гарнітури варто взяти до уваги те, чи будете ви підключати її до ПК і чи плануєте ви її використовувати для роботи. Існує багато Windows-сумісних гарнітур, але вони відрізняються роздільною здатністю дисплея: чим вище, тим краще. Сьогоднішні гарнітури можуть оновлюватись із частотою до 120 Гц, і чим швидше вони можуть оновлюватись, тим природніше та плавніше відчувається рух VR. Більшість гарнітур віртуальної реальності для ПК мають схожі конструкції контролерів і можуть підключатися до робочих інструментів і програм. Що стосується портативності чи автономного комфорту, Quest 2 зараз не має конкурентів. Для геймерів з ігровою консоллю PlayStation VR є єдиним варіантом. Також зверніть увагу на бібліотеки додатків: у Quest є багато ексклюзивних ігор, гарнітури, підключені до Windows, мають багато сумісності з робочими програмами та експериментальними інструментами, а бібліотека Sony PlayStation також містить унікальні VR-ігри.